Γιατί η ανάκτηση δεδομένων στο SSD είναι πιο δύσκολη από αυτή του σκληρού δίσκου;

Αν και η μονάδα SSD (Solid State Drive) έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή μονάδα σκληρού δίσκου (HDD), η ανάκτηση δεδομένων από SSD είναι πιο δύσκολη από τη μονάδα σκληρού δίσκου. Τώρα, σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε με περίπλοκο τρόπο το θέμα.

Όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν SSD (Drive Solid State Drive) τόσο για ταχύτητα όσο και για αξιοπιστία. Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα SSD χρησιμοποιεί μνήμη flash για να διαβάζει και να γράφει δεδομένα, επομένως μπορεί να είναι πολύ ταχύτερη. Επιπλέον, καθώς δεν διαθέτει κινούμενα εξαρτήματα, μπορεί να μην παρουσιάζει μηχανικά προβλήματα στο σκληρό δίσκο (HDD). Ωστόσο, είναι επίσης ένα αναμφισβήτητο γεγονός ότι η μονάδα SSD μπορεί επίσης να αποτύχει. Σε αυτό το σημείο, τα δεδομένα σε αυτό θα είναι κατεστραμμένα. Και δεν έχετε άλλη επιλογή από την προσπάθεια αποκατάστασης στοιχείων, όπως η ανάκτηση PST κ.λπ.

Όταν πρόκειται για την ανάκτηση δεδομένων από μονάδα SSD, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάκτηση δεδομένων είναι πιο δύσκολη από την ανάκτηση δεδομένων σε τυπικό σκληρό δίσκο. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να είναι ύποπτοι σχετικά με αυτήν την άποψη. Εδώ θα το διερευνήσουμε από τις ακόλουθες προοπτικές.

1. Δεν εμφανίζονται προειδοποιήσεις πριν από την αποτυχία SSD

Πριν αποτύχει μια μονάδα σκληρού δίσκου, θα ανακαλύψετε ένα πολύ προφανές σημάδι-θρυμματισμό και παράξενο θόρυβο από τα κινούμενα μέρη, ειδικά το κεφάλι του δίσκου. Σε αντίθεση με αυτό, το SSD είναι κατασκευασμένο από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χωρίς μηχανικά εξαρτήματα. Δεν δίνει μεγάλη προειδοποίηση προτού αποτύχει. Ως εκ τούτου, γενικά, θα συνειδητοποιήσετε την αποτυχία του όταν δεν λειτουργεί καθόλου. Εκείνη την στιγμή, η ανάκτηση δεδομένων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Διαβάστε  Προώθηση & Διαφήμιση αθλητών στο Instagram

2. Περισσότερο δύσκολο να εντοπίσετε δεδομένα στο SSD

Στη μηχανική μονάδα σκληρού δίσκου, τα δεδομένα μεταφέρονται από τον ελεγκτή στους δίσκους μαγνητικά και γράφονται στη μονάδα δίσκου ως δυαδικά ψηφία στην πιατέλα. Επομένως, για να διαβάσετε τα δεδομένα, απλά επιστρέψτε στην ίδια θέση και διαβάστε τον μαγνητικό προσανατολισμό του μπιτ. Σε σύγκριση, τα δεδομένα αποθήκευσης μονάδας σκληρού δίσκου είναι πιο σύνθετα. Προκειμένου να εμποδιστεί η φθορά του τσιπ από τη φθορά, η θέση των αποθηκευμένων δεδομένων αλλάζει συνεχώς. Επομένως, στην ανάκτηση δεδομένων, είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε τα δεδομένα σε μονάδα SSD.

3. Το Χαρακτηριστικό TRIM κάνει την αποκατάσταση σκληρότερη

Επιπλέον, σήμερα, οι περισσότεροι δίσκοι στερεάς κατάστασης έρχονται πάντα με δυνατότητα TRIM αυτόματα ενεργοποιημένη. Το λεγόμενο TRIM θα διαγράψει αυτόματα και αμέσως τα δεδομένα όταν διαγραφεί, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πρόθεση ή τυχαία. Δηλαδή, όταν διαγράφετε τυχόν αρχεία κατά λάθος, το TRIM θα τείνει να το διαγράψει αμέσως. Από την άποψη αυτή, αναμφίβολα, η ανάκτηση δεδομένων σε SSD είναι πολύ πιο δύσκολη.

4. Μικρότερη εμπειρία απόκτησης και γνώση της SSD

Αν και τα τελευταία χρόνια η μονάδα SSD έχει γίνει δημοφιλής, υπάρχει ακόμα λιγότερη συστηματική γνώση από τη μονάδα σκληρού δίσκου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μονάδα σκληρού δίσκου έχει καταλάβει την αγορά αποθήκευσης δεδομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, υπάρχουν πολύ περισσότερες εμπειρίες αποκατάστασης στοιχείων, δεξιότητες, εργαλεία εξαγωγής δεδομένων και εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το σκληρό δίσκο. Επομένως, η ανάκτηση δεδομένων σε μονάδα σκληρού δίσκου είναι γενικά ευκολότερη από τη μονάδα SSD.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *